Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αρχίζοντας την επεξεργασία του θέματος της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, είχαμε να πούμε και να δημιουργήσουμε πολλά. Έγινε συζήτηση για το τι ξέρουν τα παιδιά και πράγματι γνώριζαν πολλά για τον πόλεμο, για την ειρήνη, για τους Ιταλούς, για τους Γερμανούς. Μετά απο μία όμορφη συζήτηση για το πως θέλουν να γιορτάσουμε την Εθνική Επέτειο εξέφρασαν την επιθυμία να φτιάξουμε σημαίες, να κάνουν παρέλαση, να διαβάσουν βιβλία. Είδαμε πολλές εικόνες απο το 1940, ακούσαμε πολεμικά ανακοινωθέν της εποχής αυτής, ακούσαμε και μάθαμε τραγούδια.Οι δημιουργίες που έλαβαν χώρα στο Νηπιαγωγείο μας ήταν για άλλη μια φορά μοναδικές.

Παρακολουθήσαμε μία πολύ ωραία ταινία animation, '' Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι'' απο την οποία προέκυψε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πως είναι τα πάντα ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ τον πόλεμο.
Ζωγραφική για το ΠΡΙΝ και το ΜΕΤΑ του πολέμου!
Μιλήσαμε για την σημαία, για τα χρώματα για τις 9 γραμμές της και τι συμβολίζει!
Κατασκευή ατομικής σημαίας 
Εμπνευστήκαμε απο το γνωστό τραγούδι του Λουκιανού Κελαηδόνη, ''Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών'' και είπαμε τα δικά μας ΝΑΙ και ΟΧΙ
Ζωγραφίζω τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ

Μετά απο τόσες φωτογραφίες που είδαμε, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε τους δικούς μας φαντάρους!
Φιγούρες απο χαρτί του μέτρου καφέ και βαμμένο με δακτυλομπογιά
Παρατηρήσαμε τον γνωστό πίνακα του Pablo Picasso, ''Guernica'' όπου με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο ο ζωγράφος αποτυπώνει την φρίκη του πολέμου. Παρά την δυσκολία που έχει αυτό το έργο στην ερμηνεία του, ειδικά όταν οι παρατηρητές του είναι νήπια, όταν τους δόθηκε αποχρωματισμένο το έργο προκειμένου να εντοπίσουν μορφές και να τις ζωγραφίσουν, το αποτέλεσμα μας εξέπληξε!

''Guernica'' χρωματισμένη με ξυλομπογιές.